Subsidies en belastingvoordeel zakelijke laadpalen

De overheid is actief bezig om het wagenpark van Nederland te elektrificeren. Dit doen ze onder andere door activerende wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er ook verschillende subsidies van toepassing op E-Mobility.

1. Verlaagd belastingtarief laadpalen

In Nederland is het rijden van emissieloze bedrijfsauto’s aantrekkelijker gemaakt. Als ondernemer of non-profitinstelling is het vanaf deze week mogelijk subsidie aan te vragen voor een volledig emissieloze bedrijfsauto’s. Dit kan met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Het bedraag loopt op tot maximaal €5.000,- voor iedere bedrijfsauto. De regeling loopt van 15 maart 2021 tot 31 december 2025.

2. Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s

Voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt tijdelijk een verlaging van het tarief. Het tarief over de eerste 10.000 kWh elektriciteit (eerste schijf) die wordt geleverd aan een elektrische voertuigen is verlaagd tot die in de tweede schijf. Bovenstaande maatregelen zijn van toepassing tot en met 2022. Deze periode komt overeen met de periode van fiscale stimulering voor elektrisch rijden in de Autobrief II

De subsidie kunt u aanvragen op www.rvo.nl/SEBA. Hier vindt u ook meer een checklist waar u aan moet voldoen voor het aanvragen en meer informatie over de regeling. Wacht niet te lang met het aanvragen van de subsidie. Al op de eerste dag is ervoor bijna 1 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. Het complete budget voor 2022 is 22 miljoen.

3. MIA

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Er is binnen de MIA de mogelijkheid MIA voor investeringen in elektrisch rijden. De zogenoemde G3720. Wanneer u een investering doet in de aanleg van uw laadinfra dan kunt u tot 36% fiscaal voordeel ontvangen. De investering en de laadpaal moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

• De totale investering hierin minstens € 2.500 bedraagt;
• Het oplaadpunt op het eigen bedrijfsterrein staat. Dit mag ook een gehuurd terrein zijn of in geval van een zzp’er, een huisadres als er geen alternatief werkadres is.
• Het oplaadpunt wordt gebruikt om eigen elektrische auto’s te laden. Het gaat hierbij ook om leaseauto’s binnen het bedrijf en auto’s van het eigen personeel.

Een oplaadpunt komt voor maximaal € 2.500 in aanmerking waarbij een laadpaal met meerdere aansluitingen geldt als één oplaadpunt.

4. Lokale subsidies

Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch.

Elke aanvraag voor subsidie voor laadpalen is uniek. Wij gaan graag met u om uit te zoeken wel subsidie voor uw situatie van toepassing is.

Meer informatie over zakelijke laadpalen? Neem dan gerust contact met ons op en helpen wij u graag verder.

Meer informatie over zakelijke laadpalen? Neem dan gerust contact met ons op en helpen wij u graag verder.

Wilt u klant worden?

Bestel al uw installatiematerialen online!