Cable-Partners-kabels-aluminium-geleider

Kabels met aluminium geleider

Het toepassen van kabel met een aluminium geleider gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Deze kabels worden nu ook steeds frequenter toegepast voor verschillende doeleinden binnen de utiliteit.

Tot enkele jaren geleden werden kabels met aluminium geleiders vrijwel uitsluitend toegepast door de energiedistributiebedrijven in zowel midden- als hoogspanning netwerken. Cable Partners levert al jaren aluminium DYNAMIC laagspanningskabel. Om de vraag naar een passend alternatief met aluminium voor de Nederlandse grondkabel heeft Cable Partners B.V. een grondkabel ontwikkeld die voldoet aan de eisen en wensen die de Nederlandse markt vraagt.

Ook met aluminium een goede en veilige installatiekabel

Als installateur ben je verzekerd van een kwalitatief goede en veilige installatiekabel indien je kiest voor de VG-YMvKas Alu/Cu. Deze kabel voldoet net als zijn broer met koper geleiders aan de Nederlandse norm en is standaard voorzien van een CE markering. Daarnaast heeft deze een Dca-s2,d2,a3 CPR brandklasse waarmee deze kabel toegepast kan worden in een vaste installatie welke moet voldoen aan het Bouwbesluit 2012.

Waarom kiezen voor aluminium?

Allereerst zijn kabels met een aluminium geleider goedkoper dan kabels met een koperen geleider. De prijs van aluminium fluctueert minder sterk dan de koperprijs. Hierdoor is een kabel met een aluminium geleider een veel stabieler product qua prijsvastheid dan een kabel met een koperen geleider.

Daarnaast hebben de kabels een lager gewicht dan kabels met een koperen geleider. Daarom zijn deze eenvoudig te installeren en te verwerken. Ze zijn geschikt voor installaties zowel in- als uitpandig en boven- of ondergronds. Ook zijn de kabels met aluminium geleiders minder diefstalgevoelig dan kabels met een koperen geleider. Tot slot is de recyclebaarheid van aluminium zo goed als oneindig. Dit draagt bij aan onze circulaire economie!

Waar moet je op letten bij kabels met een aluminium geleider?

Voordat je kiest voor kabels met een aluminium geleider, zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten bij de aanschaf én bij de aanleg van de kabels.

Kies voor een aluminium grondkabel met een koperen aardscherm. Bij aluminium aardscherm bestaat de kans op oxidatie.

Laat de benodigde diameter altijd uitrekenen. Koper is een betere geleider dan aluminium. Een factor 1,57 beter om precies te zijn. De vuistregel is dat er een twee kwadraturen dikkere kabel nodig is ten opzichte van de koperen kwadratuur. Maar dit gaat zeker niet altijd op.

Zorg voor de juiste verbinding bij de aansluiting. Bij het toepassen van kabels met een aluminium geleider adviseren wij een bimetalen kabelschoen. Bimetalen kabelschoenen zijn nodig wanneer er een kabel met aluminium geleiders wordt aangesloten op een koperrail. Een bimetalen kabelschoen zorgt voor een juiste aansluiting van het aluminium op het koper.

Pers de bimetalen kabelschoen op de juiste manier en werk deze keurig af. Aluminium heeft de neiging om snel te corroderen wanneer het blootgesteld wordt aan de buitenlucht. Hierdoor ontstaat er een veiligheidsrisico. Deze ontstaat door een verhoging van de contactweerstand waardoor er een lokale oververhitting ontstaat. De oplossing is het toepassen van geleidingspasta en de juiste krimptechniek.